Γιατί ΕΠΑΛ;

 Γιατί να σπουδάσω στα ΕΠΑΛ;

Πολλοί μαθητές επιλέγουν κάποιο από τα ΕΠΑΛ της χώρας κυρίως  για την μεγαλύτερη ευκολία απόκτησης απολυτήριου σε σχέση με τα Γενικά Λύκεια. Όμως υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικότεροι λόγοι που θα έπρεπε να ωθούν γονείς και μαθητές σε αυτή την επιλογή. Αυτοί είναι οι εξής:

 

Ποιοί είναι οι Τίτλοι Σπουδών στα ΕΠΑΛ;
1) Αποκτάς Απολυτήριο Λυκείου Ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.
2) Αποκτάς επιπλέον Πτυχίο της Ειδικότητας στο επάγγελμα που σ’ ενδιαφέρει (π.χ. Πληροφορική, Νοσηλευτική, Οικονομικά κ.α.).
3) Αποκτάς Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ειδικότητα που θα επιλέξεις.

Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου;

Φυσικά μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στα ΙΕΚ, στα ΤΕΙ, στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια), στην Πυροσβεστική ή στις Στρατιωτικές Σχολές.

 • Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στα ΤΕΙ, αλλά και τα ΑΕΙ.
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Γ’ Τάξη θα εξεταστείς σε 4 μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και σε δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητάς που έχεις επιλέξει.
Στην Πληροφορική : Δίκτυα Η/Υ και Προγραμματισμός, στην Διοίκηση και Οικονομία: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και στην Υγεία: Ανατομία- Φυσιολογία II και Υγιεινή
 • Μπορείς να επιλέξεις τις σχολές των ΤΕΙ της Ειδικότητας που έχεις σπουδάσει.
 • Στα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές σχολές με Ειδικό Ποσοστό.
 • Από το σχολικό έτος 2017-2018 μπορείτε να συνεχίσετε τις σπουδές σας και στις Πανεπιστημιακές σχολές (ΑΕΙ) της ειδικότητάς σας με ποσοστό επιπλέον θέσεων 5% !
 • Μπορείς επίσης να διεκδικήσεις την εισαγωγή σου στη Σχολή Πυροσβεστικής, Αστυφυλάκων και σε πολλές στρατιωτικές σχολές.
 • Μπορείς να εγγραφείς στα ΙΕΚ με φοίτηση μόνο 3 Εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 Εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας.

Για να δείτε τις σχολές και τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για το σχολικό έτος 2017-18 κάντε κλικ.

 

Ποιά είναι τα μαθήματα που θα κάνω στο ΕΠΑΛ;

 • Α’ Τάξη ΕΠΑΛ: Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, κλπ) υπάρχουν και τρία (3) μαθήματα επιλογήςπροσανατολισμού για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον Τομέα που επιθυμείς να συνεχίσεις στην Β’ Τάξη. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα όπως: Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας και Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.
 • Β’ Τάξη ΕΠΑΛ: Σύμφωνα με τον Τομέα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις, θα κάνεις μαθήματα Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και Επαγγελματικά μαθήματα (23 ώρες). Τα Επαγγελματικά μαθήματα μπορούν να είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή και Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο). Για παράδειγμα το μάθημα «Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών» του τομέα Μηχανολογία είναι μεικτό μάθημα 7 ωρών: 2 ώρες Θεωρίας και 5 ώρες Εργαστηρίου.
 • Γ’ Τάξη ΕΠΑΛ: Στην Γ’ τάξη επιλέγεις μια από τις Ειδικότητες του Τομέα. Για παράδειγμα στο Τομέα «Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας», την Ειδικότητα «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων».  Αντίστοιχα υπάρχουν Ειδικότητες και στους υπόλοιπους Τομείς των ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα διακρίνονται σε Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα Ειδικότητας (23 ώρες). Επίσης τα μαθήματα Ειδικότητας είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο).

Όπως καταλαβαίνεις κυρίως στην Β’ και στην Γ’ Τάξη τα μαθήματα είναι εξειδικευμένα στο επάγγελμα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις και σε προετοιμάζουν τόσο με το κατάλληλο Θεωρητικό υπόβαθρο όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσα στο χώρου του Εργαστηρίου με κατάλληλες εργαστηριακές Ασκήσεις.


Αξιοσημείωτες Πληροφορίες που αφορούν τους Τομείς των ΕΠΑΛ

Τομέας Πληροφορικής

 • Οι Πτυχιούχοι ΕΠΑΛ της ειδικότητας Πληροφορικής κατέχουν την πιστοποίηση ECDL και μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου Τομέα ή ΑΣΕΠ με επιπλέον αυτό το προσόν. Δείτε την ανακοίνωση από τον ΑΣΕΠ εδώ
 • Μπορούν να εργαστούν σε πλήθος από εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα τόσο με ειδίκευση της Πληροφορικής, όπως εταιρείες πληροφορικής, ανάπτυξης λογισμικού, καταστήματα ειδών τεχνολογίας, υπάλληλοι γραφείου, αλλά και εταιρείες κάθε είδους που χρειάζονται υπεύθυνο δικτύου υπολογιστών, τεχνικό υπολογιστών, μηχανογράφηση, κ.α.

Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας

 • Οι Πτυχιούχοι είναι περιζήτητοι στην Αγορά Εργασίας τόσο σε Νοσοκομεία, Θεραπευτήρια, Κλινικές, Κέντρα Βρεφών και Νηπίων, καθώς και σε Νηπιακούς και Βρεφικούς Σταθμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

 • Οι Πτυχιούχοι μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας σε λογιστικά γραφεία, δημοτικές υπηρεσίες, σε τουριστικές επιχειρήσεις κλπ.